Image Image Image

Valid HTML 4.0!
Valid CSS!


Image
 

Image
Philips Velo 500

Image

Philips Velo 500

Logo Philips Velo 500
Logo Philips Velo 500

Logo Philips Velo 500
Logo Philips Velo 500

De Velo 500 in het dockingstation
De Velo 500 in het dockingstation

Connector dockingstation
Connector dockingstation

Velo 500 dicht
Velo 500 dicht

Velo 500 open
Velo 500 open

Toetsenbord
Toetsenbord

De onderkant.
De onderkant.

Het enige minpuntje aan de Velo 500 is de dode accu. Maar dat was een beetj te verwachten, het apparaat is inmiddels ruim 9 jaar oud. En ook de accu heeft de datumcode '9824' wat betekend dat deze gemaakt in week 24 van 1998

Accu
Accu

Zoals te zien heeft deze accu 3 aansluitingen. Voor en achter de normale + en - aansluiting, en in het midden een aansluitingen, zodat de Velo kan zien of er een oplaadbare accu in zit. De Velo werkt namelijk ook met normale alkaline batterijen, maar die mogen natuurlijk niet opgeladen worden.

Accu
Accu

Accu
Accu

Zoals te zien is, lekt de batterij een beetje.

Nu kan ik 2 dingen doen.

 1. Een nieuwe accu kopen á 40 dollar
 2. Zelf een nieuwe maken

Een accu kopen doe ik maar niet. Dan krijg ik namelijk weer een 1500 mAh accu, en als ik zelf 1 maak, dan kan ik gewoon 2 cellen van 2300 mAh gebruiken, waardoor de Velo aanzienlijk langer mee kan op de accu.

Volgende stap:

Accu openmaken, en kijken hoe dat 3e contact precies werkt.

 

Zo gezegd, zo gedaan. De accu ontdaan van zijn Philips jasje.
Het is duidelijk te zien dat het om 2 standaard AA cellen gaat.

Close-up van het 3e contact. Inspectie en een meting wijst uit dat deze gewoon is verbonden met de - aansluiting van de cel.

De 2 defecte cellen naast elkaar

De ring.

Inmiddels heb ik de Velo voorzien van 2 Sanyo 2300 mAh Ni-mH cellen, en de ring verbonden met de negatieve aansluiting. Helaas laad de Velo de accu niet op. Dit is een puntje waar ik nog verder naar moet kijken dus. Binnenkort maar eens testen hoe lang de Velo werkt op een 2300 mAh accu.

Inmiddels heb ik waarschijnlijk ontdekt waarom de Velo 500 niet wil laden. Het schijnt dat er een weerstandje tussen de - pool en de ring zat (Volgens Leike's Velo Forum) Deze heb ik niet gevonden tijdens mijn meting. Helaas is het blokje wat de weerstand zou moeten zijn al verdwenen in de prullenbak...

Inmiddels weet ik dat het weerstandje 10kΩ moet zijn. Een korte test wees inderdaad uit dat de Velo ging laden zodra ik een weerstandje van 10kΩ tussen de min en de ring deed.

Het weerstandje is gesoldeerd aan de ring, en

De accu met ring en weerstandje geplaatst in de Philips Velo 500

20 maart 2007

Helaas heeft deze Velo 500 geen lang leven bij mij gehad.

Vanochtend was er niks aan de hand, maar toen ik op school aankwam en de Velo open klapte, zei het rechter schanier 'Knap' en was dus afgebroken Emoticon

Eenmaal thuis aangekomen bleek de schade nog groter te zijn... Ook de displaykabel is beschadigd, waardoor er nu alleen nog maar strepen op het scherm verschijnen... (Iemand nog zo'n kabel in de aanbieding??)

 

Inmiddels heb ik weer een werkende Velo 500 (en nog steeds 2 defecte).

[Update 23 maart 2007]

Inmiddels heb ik contact gehad met Philips, en zij zijn nu aan het uitzoeken of er nog Velo 500 onderdelen zijn... Even afwachten dus.
[Aanvulling 14 juli 2011] Philips is blijkbaar niet echt klantvriendelijk... Ze hebben nog steeds niet teruggebeld of gemaild...Emoticon

Ook heb ik de reden gevonden dat het kabeltje stuk gegaan is:

Als het scherm open geklapt is, komt het kabeltje tegen een steun van de batterijhouder aan. Hoe verder het scherm open is, hoe strakker het kabeltje tegen de steun word aangedrukt... Klein ontwerpfoutje van Philips?

Stel dat ik een nieuw kabeltje kan krijgen, dan denk ik dat ik deze steun wat ga modificeren.. Al moet ik wel oppassen dat het lipje stevig blijft, aangezien daar de batterijen tegen aan drukken... maar aangezien er op de Velo 500 hoofdprint nog een metalen lip zit, zal dat wel goedkomen.

Velo Dockingstation pinout:

Velo connector   | SUB-D
1          | 2
2          | 3
3  N/C       | 
4  N/C       | 
5  N/C       | 
6          | 8
7  EXT. POWER POS. | 
8  EXT. POWER NEG. | 
9          | 5
10 N/C       | 
11         | 4
12         | 1 & 6
13 N/C       | 
14         | 7
	
	

Velo connector as seen on the docking station side:
Velo 500 Docking Port

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties op deze pagina.


Uw e-mail adres zal niet worden getoond.

Image

Image beast-nylons beast-nylons
Image